Parodontologie

Specialismen & Behandelingen

Parodontologie

Parodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich richt op het onderzoek en behandeling van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel van de tanden en bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels in het kaakbot vasthouden. Wanneer het parodontium door onsteking wordt aangetast, spreken we van parodontitis. Parodontitis kan een van de oorzaken zijn van slechte ademgeur (halitosis). Bijna altijd is parodontitis het gevolg van een slechte of niet effectieve mondhygiëne en een tekort aan preventieve tandheelkundige zorg.

Een ontsteking in de tandvleesrand kan zich in het eerste stadium uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking verloren en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem zijn vaak het resultaat van parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten. Vaak zijn de genoemde verschijnselen echter afwezig. Zeker als u rookt kunnen de voornoemde verschijnselen onderdrukt worden, waardoor parodontitis lang onopgemerkt blijft.

Niet iedereen krijgt parodontitis. Dit komt doordat de gevoeligheid voor het ontstaan van de ontsteking van persoon tot persoon varieert. Uit onderzoek is gebleken dat personen die roken tot vijfmaal toe meer kans maken op het ontstaan van parodontitis. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen suikerziekte en parodontitis en hart- en vaatziekten en parodontitis. Aan de aanvalszijde zijn er vele verschillende soorten en aantallen bacteriën die in de tandplak voorkomen. De ‘agressiviteit’ van die bacteriën kan sterk verschillen. Daardoor zal de tandplak van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander.

Het is belangrijk om parodontitis in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen en te behandelen. Hiervoor maken we een status op van uw tandvlees (parodontaal onderzoek).

De initiële parodontale behandeling bestaat uit het grondig reinigen van de tanden en worteloppervlakken door de tandarts. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de mondhygiëne. 

Na drie maanden wordt de parodontale situatie opnieuw geëvalueerd en in sommige situaties is verdere behandeling noodzakelijk.

Regelmatige controles en zo nodig bijsturen zijn cruciaal voor het stabiel houden van de parodontale gezondheid.

Plan een afspraak voor meer informatie